boosopdelucht

boosopdelucht

UITGEZEEPT

23 januari 2010 - 20:30 uur

Genesis 3 beschrijft het nogal cryptisch: “Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.” Vrij vertaald betekent dit zoveel als: wij zijn niets meer dan gerecycled pulp en zullen ons tenslotte zelf weer tot pulp recyclen. In de tijd daar tussen moeten we het ons zelf zo aangenaam mogelijk maken met sex, drank en de Nintendo Wii Fit Plus. Het kijken van soaps is ook en masse één van die belangrijke levensbehoeften. Persoonlijk geef ik, bij het zien van deze ethervervuiling, liever de voorkeur aan het weer metamorfoseren tot mijn stoffige hoedanigheid; maar er blijkt gelukkig licht aan het eind van de tunnel.

Onlangs besloot de Amerikaanse zender CBS na maar liefst 54 jaar de stekker uit de soap As The World Turns (beter bekend als ATWT) te trekken. De langslopende tv-zeep ter wereld heeft schijnbaar de laatste jaren te kampen met teruglopende kijkcijfers en is daarom niet meer interessant. De Amerikaanse equivalenten van Lenor, Robijn, Ariel en Dash moeten dus op zoek naar een nieuw entertainmentalternatief op huisvrouwenniveau. Toch blijkt er nog een onbegrijpelijk grote schare fans te zijn voor deze stupide en nutteloze wasmiddelenfabrikantentelevisie.

Waar gaat het over? Ieder inwoner van het stadje Oakdale is volgens mij minimaal drie keer getrouwd geweest, heeft zes keer overspel gepleegd en is negen keer vermoord. Per aflevering gebeurd er feitelijk helemaal niets. Mis je onverhoeds een aflevering (of meerdere), dan pak je de draad daarna moeiteloos weer op. Dialogen duren weken, lopen als dikke stront door een trechter en worden afgesloten met minutenlange close-ups van starende personages. Pak je even een kleine pauze voor een grote boodschap, kijkt men bij terugkomst nog steeds met gedramatiseerde blikken naar elkaar en is er geen woord gewisseld. Sentimentele muziek om emoties rondom liefde en bedrog uit te vergroten ondersteunen slappe verhaallijnen waarvan je de clou van mijlenver ziet aankomen. Intriges zijn zo doorzichtig als een massale healingbijeenkomst van het verneukeratieve ongenezend medium Jomanda. (Wat kijkerspubliek betreft overigens niet zo heel erg verschillend.) Daarnaast moeten onrealistische cliffhangers de kijkverslaving tijdens de overbruggingsperiode in stand houden. En geeft een acteur onverwacht de brui aan zijn zeepwerk, dan wordt zijn rol van de een op de andere dag, moeiteloos overgenomen door een slecht gecaste lookalike. Dit is nog eens een flink staaltje minachting van je kijkerspubliek, wat blijkbaar algemeen wordt aanvaard.

Eerder werd ook al het einde aangekondigd van de Nederlandse tegenhanger Onder Weg Naar Morgen (beter bekend als OWNM). Deze afgrijselijke en goedkope perikel-tv recyclet zich blijkbaar ook volgens de geschriften van het oude testament. Er blijven echter nog wat restjes televisiepulp over in de vorm van Goede Tijden Slechte Tijden (beter bekend als GTST) en The Bold And The Beautiful (beter bekend als The Bold), maar dat zal niet lang meer duren. Eens komt de tijd voor ieder van ons. In het geval van de twee laatst genoemde, kan mij dit transformatieproces niet snel genoeg gaan.

dotline_470x1
1.965 views | reageren | 3 reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: televisie | terug naar boven

3 reacties op deze blog:

  Ivon - 24 januari 2010, 14:19 uur

  Vind dat je aardig veel weet over ATWT!!! Je weet zelfs dat het in Oakdale is!!! Whahaha, dat wist ik niet eens!!  Edwin - 24 januari 2010, 15:07 uur

  Ik vind wel dat als je ergens een mening over hebt, je op z’n minst moet weten waar je over praat.  Laszlo - 26 januari 2010, 11:27 uur

  Edwin, wederom subliem geschreven!
  Ik kijk met veel plezier uit naar je nieuwe column.

reageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl