boosopdelucht

boosopdelucht

DEURTERREUR

16 januari 2010 - 09:30 uur

Wanneer er ‘s avonds om negen uur onaangekondigd iemand voor de deur staat, ben ik altijd wel nieuwsgierig wie dat dan wel mag zijn. Zeker in deze donkere tijden. Nu moet ik mijn voordeur verplicht openen om de schaduw aan de andere kant van het smalle melkglas te kunnen identificeren. Vaak valt het resultaat tegen: een bazige akela voor een donateurschap van de scouting, een evangelistische heilsoldaat van het Leger des Heils of de meteen herkenbare dorpsgek voor een kleine bijdrage voor de plaatselijke harmonie. Dit silhouet was daarentegen van een leuk studentenmeisje van, ik schat, begin twintig.

Goh, dacht ik. Ik dacht, je hebt soms van die meisjes dat je denkt… Dit was een echt meisjesmeisje. Een tenger prinsesje die met haar glimlach de gehele vrieskou letterlijk als sneeuw voor de zon zou kunnen doen laten verdwijnen. Skinny jeans, kort winterjasje met nepbondkraag, snoezig mutsje met aan de zijkant een bloemetje, rood neusje van de kou en verder heel spontaan en goed gebekt. (Later begreep ik pas waarom deze laatste eigenschap zo belangrijk zou zijn).

‘U wilt geld besparen?’, vraagt ze retorisch en enthousiast met een enorm lief smoeltje.
‘Natuurlijk wil ik dat; maar dat vraag je niet zomaar.’, zeg ik zelfverzekerd, bijkomend van de aangename surprise.
‘Mag ik misschien uw oude energierekening even inzien? Dan kan ik gelijk kijken wat u per jaar kunt besparen op uw energiekosten.’
Ik voldoe gelijk aan haar ietwat directe verzoek; Je weet immers nooit welke uitdagende uitnodigingen nog zullen volgen. Na het quasi bestuderen van mijn energieoverzicht roept ze, proberend een schrikeffect te bewerkstelligen, dat ik jaarlijks honderden euro’s te veel aan energiekosten betaal. Nu pas valt mij haar paarse Nuon-badge op, hangend aan een Nuon-keycord. Ik dacht dat deze vorm van geraffineerde colportage alleen was weggelegd voor Jehova’s en aanbieders van vieze boekjes. Dit laatste zie je overigens jammer genoeg steeds minder.

Na wat gekeuvel over het winterweer en energie vraag ik om informatie over dit voorgestelde prijsvoordeel zodat ik één en ander nog eens rustig kan nalezen. Ik zal dan later met alle liefde van de wereld contact opnemen met Nuon en haar naam noemen om de door haar verdiende provisie veilig te stellen.
‘Dat kan helaas niet; deze speciale aanbieding is alleen vanavond geldig wanneer u het contract aan de deur ondertekent.’, preekt ze stellig.
Onder druk wordt alles vloeibaar, moet men hebben gedacht bij deze van origine Amsterdamse energieonderneming. Met mijn gedachten weer terug op aarde bedank ik vriendelijk voor het aanbod; denkend aan de grote adders die bij dit soort zaken altijd onder het gras zitten.

‘Dus u wilt geen geld besparen?’, vraagt ze nog geraffineerd.
‘Nee, ik wil inderdaad geen geld besparen. In ieder geval niet op deze manier’, antwoord ik beslist.
‘Dan ga ik snel door naar uw buren. Die willen beslist wel maandelijks geld overhouden om aan andere leuke dingen te besteden.’
Dit laatste als één van de betere gespreksafsluitingen die ze tijdens haar korte hoe-breng-ik-op-een-slinkse-manier-Nuonstroom-aan-de-man-opleiding zorgvuldig uit haar knappe kopje heeft moeten leren.

Bij het sluiten van de deur wacht ik nog even op het moment dat ze haar dikke, met bont gevoerde UGG, in de deuropening plant. Ze bedankt me echter voor mijn aandacht en loopt vol verwachting richting buren. Ik denk gelijk aan de wat oudere straatbewoners die vanavond beslist een voordeelcontractje gaan tekenen. In iedere wijk heb je er altijd wel enkelen die de vlotte doch zorgvuldig ingestudeerde babbel van dit colportagejuffrouwtje niet kunnen weerstaan. Een handtekening is dan snel gezet, maar altijd minder snel weer ongedaan gemaakt. Ik hoop voor hen dat deze koude winter niet al te lang meer duurt.

dotline_470x1
1.778 views | reageren | 3 reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: in en om het huis | terug naar boven

3 reacties op deze blog:

  Roy - 19 januari 2010, 23:57 uur

  “Een tenger prinsesje die met haar glimlach de gehele vrieskou letterlijk als sneeuw voor de zon zou kunnen doen laten verdwijnen. Skinny jeans, kort winterjasje met nepbondkraag, snoezig mutsje met aan de zijkant een bloemetje, rood neusje van de kou en verder heel spontaan en goed gebekt”.
  Klinkt als een leuke meid, heb je dr nummer gevraagd? :P  Edwin - 21 januari 2010, 16:37 uur

  Ik zal volgende keer een foto maken!  Roy - 23 januari 2010, 12:33 uur

  Deal! haha

reageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl