boosopdelucht

boosopdelucht

IJSGEIL

8 januari 2010 - 14:00 uur

Na de teleurstellende klimaattop in Kopenhagen, het beveiligingsdebacle op Schiphol en diverse vuurwerkincidenten tijdens oud en nieuw, lijkt het weer komkommertijd voor de Nederlandse media. Gezien het seizoen kun je misschien beter spreken van een erwtensoepperiode? Is er geen nieuws, dan maken we nieuws. En dat nieuws staat deze week volledig in het teken van een eventuele  Elfstedentocht.

Wat is dat toch (en excuseer mijn generalisatie): het kwik is maar net een week onder het vriespunt en we worden weer massaal ijsgeil. Heel Nederland wil schaatsen op de meest onbetrouwbare en nog niet als veilig natuurijs aangemerkte Hollandse plassen en meren. In een NOS-reportage zag ik gisteren een brandweerman waarschuwen voor de nog belabberde gesteldheid van dit ijs en prompt verschijnen achter zijn rug twee schaatsertjes van amper acht jaar, klunend over de licht bevroren vijver. Je zou hun ouders het liefst minutenlang, retenaakt onderdompelen in het ijskoude water van een uitgehouwen wak in de Witmarsumervaart.

Afgelopen woensdag werd de allereerste KNSB (Het blijft een dubieuze afkorting!) -schaatstoertocht van het jaar georganiseerd en gelijk doken duizenden schaatsverslaafde malloten op de wedstrijd als vliegen op een vers gelegde plak koeienstront. In Leeuwarden zijn zelfs al de eerste Elfstedentocht-hotelboekingen gedaan. We weten niet eens of er überhaupt een tocht komt, laat staan wanneer.

Ik begrijp niets van deze Elfstedenheisa die ieder jaar tevergeefs weer oplaait wanneer er amper een halve centimeter ijs ligt. 200 Kilometer brakend, huilend, met bevroren en afgestorven ledematen in de bittere kou een half etmaal op de ijzers…. En dat allemaal voor een lullig kruisje niet groter dan het oude Nederlandse kwartje. Persoonlijk is er slechts één kruisje waar ik voor ga, maar dat heeft verder niets te maken met Friesland, noch met de elf steden. Hoor ik alleen al praten over Friese doorlopers, stempelposten of Bartlehiem, dan krijg ik rode vlekken vanaf mijn nek tot boven aan mijn bilspleet. Laat Fryslân maar lekker boppe. Ik hoop echter dat de ‘tocht der tochten’ nooit meer zal komen.

Heel Nederland staat iedere morgen kleumend in de vrieskou autoruiten schoon te krabben en accu’s te vervangen, de ochtendspits telt meer dan 400 kilometer file, het gehele openbaar vervoer en vliegverkeer is ontregeld, een record aan botbreuken bij de spoedeisende hulp‎ en de Wegenwacht maakt al dagen overuren. In het uiterste noorden van ons land echter is een tiental ingenieurs druk met de vraag hoe het Elfstedenparcours sneeuwvrij te krijgen en controleren ijsmeesters dagelijks de ijsdikte op het traject. “Er moet nog minimaal tien centimeter bij.
Ja zeg, sodemieter op!

Wellicht zit ik in een kleine winterdepressie, maar ik smeek Moeder Natuur dat de dooi per direct zijn intrede doet. Ik ben de vrieskou, net als dit elfstedengezever, meer dan zat. Nog een tiental weken en dan komt gelukkig het voorjaar weer in zicht. Laten wij het dáár alvast eens over hebben.

dotline_470x1
1.919 views | reageren | nog geen reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: televisie | terug naar bovenreageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl