boosopdelucht

boosopdelucht

KITSCHERIGE ADVENT

10 december 2009 - 17:28 uur

De Sint is uitgezwaaid en de tweede advent ligt alweer achter ons. Afgezien van een enkele katholieke zuiderling kent inmiddels niemand meer de betekenis van deze Christelijke periode. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventperiode bereidt men zich dus voor op het naderende kerstfeest; en deze voorbereiding begint vanaf nu weer de meest extreme en onooglijk Amerikaanse vormen aan te nemen.

Blader deze dagen eens door het Karweikrantje, het Kruitvatfoldertje of loop eens door de Blokker. Daar vind je een verzameling van de meest wanstaltige en goedkoop uitziende kerstmanpoppetjes, plastic kerstboompjes, papieren kerstrozen en verlichting die perfect zou passen bij de wellustige heropening van de Amsterdamse Yap Yum.

Dat mensen hun totaal verstoorde smaakzin binnenshuis tot uiting brengen vind ik nog daar aan toe; maar is het nodig dat vanuit de dakgoot, via de regenpijp, langs de raamkozijnen, gedrapeerd over de buxusboompjes en tuinkabouters een plastic guirlande met discoverlichting en plastic ballen de elektrameter overuren laat draaien? Dan heb ik het nog niet over het bekende plastic trappetje met lampjes op de vensterbank of het uit ijzerdraad gebogen hert met arrenslee en flikkerende lichtslang; al dan niet met muziek. Sommige straten zijn tijdens deze donkere dagen zo behangen met kitsch en lampjes dat menig Airbus A380 tijdens zijn landing maar moeilijk onderscheid kan maken tussen de Polderbaan van Schiphol of het Altdorferplantsoen in Almere. Mongolenzender SBS maak daar vervolgens weer een dagelijks televisieprogramma van, gesponsord door Eneco. Wie heeft het hier over energiebesparing?

We hebben de afgelopen dertig jaar het milieu zo naar de klote geholpen dat overwinteren aan de Costa del Sol niet meer nodig is. Wil je toch genieten van een sfeervol kersttafereeltje in winterwonderlandstijl? Intratuin heeft een, door Chinese kinderhandjes geschilderd, 75-delig kerstdorpje in de aanbieding; inclusief draaiende carrousel, verlichte poffertjeskraam en een sfeervolle plastic schaatsbaan. Met een beetje kunstsneeuw en wat verfrommeld rotspapier kun je toch wegdromen bij een witte kerst.

Is er nog iets lelijkers dan dit Made-in-China-Madurodam? Denk bijvoorbeeld eens aan de opblaasbare, plastic kerstman hangend aan een zielig koortje aan de voorgevel van een huurgesubsidieerd rijtjeshuis? Na een beetje storm of flinke hoosbui wappert de rode goedzak al snel ondersteboven en uitgeblazen heen en weer. Niemand die hem, met een effectieve mond-op-mond beademing, tot aan kerst weer een toonbaar figuur geeft. Dit suïcidale tafereel onder het slaapkamervenster is naar mijn mening het grootse dieptepunt in de kerstversieringsindustrie. Welke innovatieve productontwerper heeft hiermee zijn bonus veiliggesteld? Welke consument overweegt dit überhaupt te kopen?

Ik trek me de komende drie weken even terug in een diepe winterslaap en ontwaak wanneer de dagen weer gaan lengen en de champagnekurken knallen voor 2010.

dotline_470x1
2.480 views | reageren | nog geen reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: in en om het huis | terug naar bovenreageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl