boosopdelucht

boosopdelucht

KIJK OMLAAG SHAFFY

4 december 2009 - 08:00 uur

Wederom moesten we afgelopen week afscheid nemen van een icoon die volgens velen niet zou misstaan op een prominente plaats in de canon van de Nederlandse geschiedenis. De afgelopen televisieavonden stonden bol van Ramses Shaffy-berichtgevingen en terugblikken. Programmeringen werden aangepast en alle nieuwsbulletins opende met de snel rondsprekende scoop. Haastig in elkaar gemonteerde (of wellicht al reeds op de plank gereedliggende) necrologieën kwamen, in een diversiteit aan knip en plakwerk, voorbij. De ene uitzending nog considerabeler dan de andere.

Ivo Niehe, de multi-talensprekende en altijd uiterst gelikte TROS-coryfee, scoort op de eerste sterfavond standaard hoge kijkcijfers middels een interviewherhaling met de ons ontvallen grootheid. Met een snel bedacht Shaffy-actieplan wordt sinds woensdag oprecht gelobbiet om Bohemian Rhapsody na jaren van de eerste plaats te stoten in de Top2000. Condoleanceregisters stromen over van duizenden persoonlijke verdrietberichten, tranendallen en hoogtepuntvergelijkingen. Gerda uit Ommen laat Shaffy per postmortale e-mail weten dat ze vroeger zo verliefd op hem was. Ineke uit Paterswolde weet niet meer hoe nu verder zonder de zanger. De verkoop van Shaffy-albums bij bol.com is binnen een dag met drieduizend procent gestegen. (Er is dus nog hoop voor Pierre Kartner!) Opeens blijkt zelfs de grootste proleet Shaffy-bewonderaar.

Zoals het spreekwoord zegt: niets dan goeds over de doden. Een kritische noot blijkt al snel een doodzonde en wordt gezien als vloeken in de kerk. Ik vond de aandacht rondom de dood van Ramses Shaffy zwaar overdreven. Hij werd ook vóór zijn dood trouwens al onterecht opgehemeld tot excessieve hoogte en aanbeden als ware het een grotesk opperwezen. Hij was naar mijn mening niet meer dan een middelmatig artiest, met een redelijke stem en een vijftal hits ver terug in de vorige eeuw. Hij was een levensgenieter, gestorven op een respectabele leeftijd. (Gezien zijn levensstijl dan wel weer een enorme prestatie.)

Nee, ik ben qua leeftijd niet te jong om een mening te hebben over Shaffy. Ja, ik ken wel degelijk een aantal van zijn nummers. En ja, ik kan, met behulp van een beetje spraakwater, liedjes als ‘Laat me’, ‘Pastorale’ en ‘We zullen doorgaan’ zonder al te veel moeite meelallen. Eergisteren heb ik de knuppel in het hoederhok gegooid door mijn cynische mening over de ontstane Shaffy-boom te ventileren op een druk bezocht showbizzforum. De reacties waren niet van de lucht en zal ik je daarom besparen. Ik kan sinds kort niet meer zonder beveiliging over straat.

“Laag Shaffy, kijk omlaag Shaffy”, want dan zie je een volkomen door de media gevoede massahysterie. In het jaaroverzicht 2009 komt hij samen met Michael J. nog even voorbij terwijl bij de meesten het acuut opgelaaide adoreren dan inmiddels al weer is weggeëbt. Het platenlabel heeft zonder enige moeite zijn, in aller ijl bijgeperste, Shaffy-ceedeevoorraad in recordtijd weten te slijten. De Free Record Shop heeft een topjaar na twee van deze ons ontvallen artiesten kort achter elkaar en heeft zijn omzetverlies door illegaal downloaden dankzij de ontstane hype tijdelijk gecompenseerd. In de tussentijd zing, vecht, huil, bid, lach, werk ik en bewonder dit kuddegedrag met totaal onbegrip. Wie het kan, mag het me uitleggen.

dotline_470x1
1.810 views | reageren | nog geen reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: kranten en tijdschriften televisie | terug naar bovenreageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl