boosopdelucht

boosopdelucht

PEPERNOTEN HARDCORE

25 november 2009 - 20:30 uur

Het zal niemand zijn ontgaan dat sinds afgelopen week de goedheiligman weer in ons midden is. Afgezien van een kleine surprise of een ludiek gedichtje, ben ik de afgelopen 25 jaar niet meer zo actief geweest met de Sint en het hele kinderfeest er om heen. Dit jaar kom ik daar nog stilletjes mee weg, maar vanaf volgend jaar zit  ik er voor minimaal tien jaar aan vast. Eerlijk gezegd vind ik het ook wel weer heel erg leuk dit oer Hollandse sprookje in stand te houden. Een gedegen voorbereiding kan daarom geen kwaad; dacht ik zo.

Gisteren heb ik daarom alvast een ceedee met Sinterklaasliedjes gekocht. Ik had van vroeger nog een elpee met liedjes gezongen door kinderkoor De Leidse Sleuteltjes met het orkest onder leiding van Pierre Biersma. Bij het horen van deze geforceerde, gouden kinderstemmetjes zat ik gelijk in hogere vijf-decembersferen. Ik heb als dreumes deze plaat zo grijs gedraaid dat alle liedjes inmiddels zijn voorzien van een irritant ruisende ondertoon alsof de wind niet alleen door de bomen, maar ook door de gehele opnamestudio heeft gewaaid. Daarnaast slaat de naald in ieder couplet gegarandeerd zes keer over. Ik heb overigens geen platenspeelapparaat meer in huis; daarom blijft deze LP noodgedwongen in zijn, met veel plakband bij elkaar gehouden, hoes.

Maar goed, ik had dus een ceedee gekocht om mijn dochtertje alvast kennis te laten maken met het getrippel van de paardevoetjes, de maan die door de bomen schijnt en het bonne,  bonne, bonne van Sinterklaasje. Dit zal onze kleine meid de komende jaren beslist, soms tot wanhoop van haar beide ouders, hoopvol kwinkeleren. Wat schertst mijn verbazing? De ceedee start met de klassieker ‘De Zak van Sinterklaas’ onder aanvoer van een harde beat die menig Piet zonder al te veel moeite van het dak zou blazen. Ook de houseversie van ‘O kom er eens kijken’ en een rap over de stoomboot die je van ginds zou moeten zien komen zijn allerminst sfeerbevorderlijk. Bij het doorlezen van de tracklist merk ik verder nummers op als ‘Taai Taai Trance’, ‘Swingpietbeat’ en een soort van pepernoten hardcore. Dit waren voor mij tot nog toe onbekende Sint-deuntjes. Wat staat me nog meer te wachten? Wordt het verlanglijstje naar de Sint
ge-sms’t? Komt de surprise voor in de schoen per download? Ik heb, ben ik bang, het komende jaar een kleine bijspijkercursus ‘Sinterklaas 2.0’ nodig.

Bij nader inzien heb ik toch liever de meer traditionele muziekuitvoering met twee violen en een trommel en een fluit. Deze versie ga ik mijn kleine meid dan ook bij voorkeur laten horen. Heeft iemand nog een ouderwets Sinterklaasceedeetje met wijsjes van kinderkoor ‘Het Blije Gereutel’ uit Kutjesreistradeel? Ik houd me aanbevolen voor een kopie.

dotline_470x1
1.722 views | reageren | 1 reactie | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: in en om het huis | terug naar boven

1 reactie op deze blog:

    Roy - 26 november 2009, 15:25 uur

    Zowel mijn broer als mijn moeder zitten in het onderwijs en ook daar moeten zij van tijd tot tijd ‘nieuwe liedjes’ leren. Wat in principe alleen voor de ego van de school is want die kinderen geloven met een paar jaar toch niet meer.

reageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl