boosopdelucht

boosopdelucht

SODOM EN GOMORRA

24 oktober 2009 - 11:28 uur

Er was eens, nog niet zo heel lang geleden, een barmhartige Samaritaan. Hij had mooie financiële producten waarmee hij gouden bergen beloofde aan goedgelovige mensen die veel wilden, maar weinig hadden. Omdat deze volgelingen een beetje dom waren, werden ze blind door zijn vertellingen. Zij konden alles kopen wat hun hartjes begeerden. De Samaritaan, ook wel de woekeraar uit Wognum genaamd, betaalde voor iedereen alles vooruit tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. Al snel bleken deze gouden bergen echter zwarte dalen van financiële rottigheid en de sprookjes niet zo sprookjesachtig als voorgerekend…

Ik had me eigenlijk voorgenomen me niet te laten meeslepen door het grote nieuws van afgelopen week. Ik kan echter niet achterblijven bij de media die bol staan van woekerpolissen, achtergestelde leningen en financiële kommer en kwel.

Het hoofdkantoor van DSB in Wognum was, als je het mij vraagt, één groot Sodom en Gomorrah van financieel verderf, schrokkerige inhaligheid en gegraai naar geld van te naïeve onwetenden. Oprichter Scheringa en mede-topman Van Goor (What’s in the name?), maakte het duizende ignoranten kinderlijk eenvoudig te tekenen voor mega koopsom- en woekerpollissen en torenhoge, onmogelijk af te lossen hypotheken. Veel verkochte producten draaiden uit op financiële schulden dieper dan de diep gewortelde geloofsovertuiging van het meest radicaal-islamitisch lid uit de Hofstadgroep. Jaren lang zijn, de meestal minder ontwikkelde en daardoor sneller te beïnvloede SBS-kijkers, onder het motto – ik heb ook recht op een beetje luxe -, meerdere malen per dag lekker gemaakt met leningen voor asociaal grote auto’s, luxe badkamers en scherpe high definition flatscreens. Nergens een mogelijkheid om geld te lenen? Ome Dirk trok, zonder een greintje verantwoordelijkheidsgevoel, zijn poeplap en liet de onbevangen goedgelovigen achter met een mooie aanbouw gefinancierd met een eenvoudig afgesloten pee-elletje dat qua schuld na korte tijd al sneller groeide dan de meest besmettelijke, vaginale schimmelinfectie.

Afgelopen week echter, zakte het Scheringa-imperium met de dag sneller in dan de Twin Towers op 11 september, 9:59 uur, plaatselijke tijd. Meneer Scheringa beweerde tijdens één van zijn persconferenties met een goed geacteerd, stalen gezicht zijn gehele bezit kwijt te zijn. Zijn bank, stadion, vliegtuig, veestapel (en dan bedoel ik niet zijn personeel), schaatsploeg en zijn inmiddels leeggehaalde Scheringa museum met de magisch-realistische kunstcollectie met een geschatte waarde van meer dan veertig miljoen. Er is daarnaast ook beslag gelegd op zijn AZ-voetbaltempel. De club speelde afgelopen dinsdag zelfs al in blanco tenue tijdens een duel in de Champions Leage. Zo snel kan het verkeren. Volgens de laatste berichten blijkt dit persoonlijk leed niet helemaal conform de waarheid en zou Scheringa in de afgelopen jaren minstens 45 miljoen hebben weggesluisd. Deze, overigens nog niet bewezen aantijging, komt zijn geloofwaardigheid momenteel ook niet echt ten goede.

Al met al heeft het faillissement één voordeel, ik hoef me nooit meer te ergeren aan die irritante, attraperende en goedkoop opgezette tv-commercials van Frisia, lenen.nl, Postkrediet en Becam. Deze zijn voorgoed voltooid verleden tijd. Denkend aan de meer dan tweeduizend ontslagen medewerkers en de duizenden financieel gedupeerden, heb ik in ieder geval geen medelijden met meneer Scheringa zelf. Hij mag volgende week richting arbeidsbureau. De komende jaren wordt het flink bezuinigen op het huishoudgeld. Misschien helpt een Postkrediet-alternatief bij Afab hem tijdelijk uit de brand?

dotline_470x1
1.547 views | reageren | nog geen reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: kranten en tijdschriften televisie | terug naar bovenreageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl