boosopdelucht

boosopdelucht

OVER DE KOOK

16 oktober 2009 - 19:32 uur

De Nederlandse commerciële televisie is terminaal ziek. De bagger die dagelijks via mijn flatscreen de huiskamer binnenkomt, is erger dan via het riool naar buiten gaat. De programmabudgetten staan onder druk, reclame-inkomsten blijven achter en de commerciëlen beconcurreren elkaar met goedkope kopieën van uitgemolken programmaformules. Scoort een programma onverwacht goed, dan wordt het ons seizoen na seizoen, met niet minder enthousiasme, hardhandig door de strot gedouwd.

Het talentenjachtseizoen bijvoorbeeld, is al weer geruime tijd aan de gang. Afgezien van musicalnicht Jamai en nasale Jim, hebben deze programma’s door de jaren heen echter weinig successen opgeleverd. Toch ben ik iedere keer weer verrast hoe het mogelijk is elk jaar weer een rariteitenkabinet van hardleerse zwakzinnigen bij elkaar te verzamelen dat zich belachelijk maakt met zangkunsten, uitvindingen of dansprestaties.

Ook zweefteevee scoort al jaren goed in diverse soorten en maten. Kaartlezers, mentalisten en fluisteraars kunnen zich ieder seizoen weer verheugen op bevredigende kijkcijfers. Ik ben echter te nuchter om mee te gaan met opperheks C – H – A – R. De Eucalypta van RTL4 is met haar letterspelletje Galgje, naar mijn mening, zo doorzichtig als een waterige plak diarree.

Mijn grootste ergernis is echter de nieuwste trend: de zwaar gesponsorde, quasi kookprogramma’s. The taste of life, Ik kom bij je eten, Wie is de chef?, Over de kook, Life4You, Born2Cook, Smaken verschillen…. Deze week vermeldt mijn tv-gids maar liefst twaalf culinaire uitzendingen; al dan niet iedere dag in de herhaling. Net als de enorm asociale, fascistoïde übermensch Gordon Ramsay, blijft bijvoorbeeld ook keukenbuffel Herman den Blijker hardnekkig terugkomen met zijn twintigste variant op zijn herrie-kookprogramma. Onder de noemer ‘Topchef VIP’ startte RTL deze week de zoveelste kookspin-off en komt mongolenzender SBS binnenkort met een eigen topkok en dus nog meer van hetzelfde. Later in het seizoen mag de enorm intelligente Ellemieke Vermolen samen met haar broer goochelen met potjes en pannetjes.

En dan zijn er nog van die kookvarianten waarin de niet bekende Nederlanders zonodig hun culinaire kunnen moeten laten zien. Plots schijnt topkok de ultieme droom van heel tv-kijkend Nederland. Ik heb overigens helemaal niets met koken. Ik eet om in leven te blijven en zeker niet het omgekeerde. Ik ben geen fijnproever en geef meer de voorkeur aan een vettige friet speciaal dan het gefreutel met kleine porties eten die moeten lijken op consumeerbare kunstwerkjes. Het geneuzel over amuses en kippekutjes in een bedje van slakkenstront gegarneerd met een pletje duivendrek komt me letterlijk de neus uit.

Al met al zijn we het ook allemaal zelf schuld. Onder het motto ‘u vraagt wij draaien’, zorgen wij zelf voor de overdaad aan culinaire kak die we dagelijks krijgen voorgeschoteld. De kijkcijfers zijn prima, dus dan is de keuze door de programmadirecteuren snel gemaakt. Ik hoop dat het enorm achterhaalde kijkcijferonderzoek de oorzaak is van deze wansmaak van het Nederlandse publiek? Wanneer deze ouderwetse telkastjes door modernisering een meer realistisch beeld gaan geven, blijken de vermaarde gastronomische successen wellicht niet meer zo succesvol en is deze kookidioterie, hoop ik, ook niet meer interessant.

dotline_470x1
1.774 views | reageren | 1 reactie | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: televisie | terug naar boven

1 reactie op deze blog:

    Jean - 17 oktober 2009, 11:55 uur

    Briljant Edwin!
    Complimenten

reageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl