boosopdelucht

boosopdelucht

RESPECTEER MIJN PEER!

27 augustus 2009 - 08:40 uur

Smeltende poolkappen vind ik echt een probleem. Het actief zoeken naar alternatieven voor fossiele brandstoffen; sta ik helemaal achter. Het scheiden van afval in vorm van papier, GFT en plastic; ik doe mijn uiterste best. Kortom, het milieu gaat me aan het hart. Het onderwerp moet ook absoluut als actiepunt op de wereldagenda blijven staan. Maar er zijn grenzen.

De Eurokneuzen Commissie heeft afgelopen december namelijk ingestemd met een toekomstig verkoopverbod op gloeilampen. De bekende peer heeft dus z’n langste tijd gehad. Met enkele tussenstappen (de lampen van 100 Watt zullen najaar 2009 al uit de winkels verdwijnen) zal per 1 september 2012 in heel Europa geen enkele gloeilamp meer te krijgen zijn. Heb ik een referendum gemist? Is ons iets gevraagd?

Europa zal door deze rigoureuze ingreep pas in 2020 een besparing realiseren die overeenkomt met 10 miljoen huishoudens. Het kan aan mij liggen, maar dit resultaat valt me een beetje tegen! Natuurlijk helpen alle kleine beetjes. Ik denk echter dat er wereldwijd andere maatregelen moeten worden genomen die meer zoden aan de dijk zetten. Tot nu toe heeft men gefaald met de aanpak van grote vervuilers. Het afschaffen van de gloeilamp is geknoei in de marge, zodat het lijkt alsof het milieuvraagstuk serieus wordt opgepakt. Stop met deze milieu-idioterie. Vader Europa wijst met een enorme groene vinger richting zijn inwoners. En wie trekt er wederom aan het kortste eind? Precies! Alle lampen vervangen loopt aardig in de kosten en het alternatief is tot nu toe belabberd.

De ledlamp is nog lang niet uitontwikkeld en de spaarlamp geeft ijzig licht. Daarnaast valt de levensduur enorm tegen bij aanhoudende korte branduren. En waar gaat het extreem schadelijke kwik naar toe als de spaarlamp het begeeft? De gloeilamp is daarentegen in huis helemaal niet zo slecht. De verloren energie wordt omgezet in warmte, waardoor de cv weer lager kan. What’s the problem? Kunnen we niet starten met een Europees actiecomité ‘Respecteer mijn peer’? We kunnen nu nog massaal peertjes hamsteren of online, buiten Europa bestellen. We hebben dan zeker nog gloeilicht tot ver in dit millennium.

Kortom, vanaf september krijgt de Nachtwacht in het Rijksmuseum een industrielook. De sfeer in mijn favoriete restaurant verdwijnt  door kroonluchters vol met spaarlampjes. Mijn huiskamer lijkt straks op een Oost-Duits slachthuis vlak voor de val van de Berlijnse muur. De gezelligheid is ver te zoeken. Dan maar het licht helemaal uit. Wellicht dat daar nog mooie dingen van komen.

Edison draait zich om in z’n graf en Willie Wortel verliest zijn beste vriendje. Het afscheid van de peer doet me pijn maar lijkt onvermijdelijk. Wij stonden er bij en keken er naar. En dat maakt me boos. Heel boos!

dotline_470x1
1.722 views | reageren | nog geen reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: algemeen | terug naar bovenreageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2019 boosopdelucht.nl