boosopdelucht

boosopdelucht

NUL POINTS

27 mei 2010 - 22:00 uur

En weer zijn we potverdomme niet door naar de finale. De bookmakers hadden het eigenlijk al maanden voorspelt, maar toch hoop je dat het tij alsnog zal keren. Voor Nederland is het Eurovisie Songfestival de laatste jaren een debacle waarbij je je zo langzamerhand moet afvragen of alle moeite zich überhaupt nog loont. We staan immers al zes jaar niet eens meer in de top twintig, laat staan de finale. Als we dan zonodig moeten bezuinigen op de publieke omroep, kunnen we beter stoppen met het sturen van folklore-inzendingen voor dit massaculturele liedjesfestijn.

De grootste televisieproductie van Europa, die dit jaar tijdens de finale naar schatting tegen de 700 miljoen kijkers zal trekken, is trouwens al jaren het toonbeeld van zeer slechte smaak. De vooral onder nichten populaire camphappening is de laatste jaren verworden tot een internationaal rariteitenkabinet van een absurdische Pirates-of-the-Caribbean-act, een zingende kalkoen, een ultra-orthodoxfoute verentranseksueel, een trommelende terminale oma of een groep orcs uit middle-earth bekend uit de verhalen van Tolkien die er vervolgens ook nog met de overwinning vandoor gaat. Het evenement gaat daarnaast al jaren gebukt onder vriendjespolitiek en internationale kontenlikkerij waarbij diverse landen elkaar paaien tijdens de inmiddels meer dan zestig minuten durende puntentelling. Spanje en Portugal spelen samen onder één hoedje en ook de puntentoekenning tussen Oostenrijk en Zwitserland is al jaren een uitgemaakte zaak. De Scandinavische landen gooien het onderling voortdurend op een akkoordje en houden elkaar net zo makkelijk van de nul-puntenpositie. En doordat meer dan drie miljoen Turken ons buurland bevolken, gaan er vanuit Duitsland ieder jaar weer twaalf punten richting Ankara en vallen wij als wedijverende westerburen bij de Duitse beoordeling standaard buiten de boot. En volgens mij hoeft Griekenland de komende jaren ook niet meer te rekenen op een mooie eindscore na onze gedwongen financiële miljardensteun aan het bankroete Athene.

Holland is buiten zijn landgrenzen geliefd maar heeft blijkbaar te weinig echte boezemvrienden. De Oost-Europeanen daarentegen worden al jaren verdacht het festival te saboteren door er hun eigen enclavefeestje van te maken. De ex-communisten hebben zich door onderling dood en verderf de laatste jaren sneller opgedeeld dan een eicel vlak na bevruchting, waardoor het deelnemersaantal aan het songfestival evenredig is gestegen. Gek dat ze elkaar dan toch steeds weer de hoogste noteringen toeschuiven. (Ik heb sowieso niet zo veel op met Oost-Europa en in het bijzonder de Oostblokvrouwen met snorretjes en een behaarde derde oksel waarmee je zonder veel moeite een winterdekbed zou kunnen vullen. Maar dat even terzijde.) En waarom mogen landen als Marokko, Israël, Egypte, Jordanië en nog meer van dat fata-morgana-volk meedoen aan een Europese liedjeswedstrijd? Ik vraag me dan ook schromelijk af waarom grootfinancierders Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland sowieso nog geld steken in een wedstrijd waarmee ze zelf de afgelopen decennia weinig succes hebben geboekt.

Zoals gezegd, Nederland gaat ook dit jaar in de halve finale weer roemloos ten onder; en dat is niet helemaal alleen de schuld van stemmend Europa. Laten we ook zelf het boetekleed aantrekken. Wij hebben deze afgrijselijke oorwurm immers te danken aan het altijd gezellige, oerburgerlijke ter-land-ter-zee-en-in-de-lucht-TROS-publiek. Wanneer je dwarsdoorsnede van de grootste familie van Nederland een liedje laat voteren, is dat vooraf al trekken aan een dood paard. Daar kan de koningin-moeder van het Nederlandse levenslied en tevens coach Marianne Weber verder ook weinig aan doen. Schrijver en componist Vader Abraham daarentegen heeft op de valreep zijn laatste minutes of fame gehad en kan zijn nog resterende jaren weer verder teren op zijn inmiddels prehistorische en al lang achterhaalde, wereldwijde smurfensucces.

Bestaat er dan überhaupt nog een kans dat Nederland ooit een overwinning behaalt? Nou…, wanneer we Beatrix in een zilverkleurige, latexfetish catsuit Viva Hollandia laten karaoken met zus Christina lapdancend in het achtergrondkoor, zie ik nog een kleine kans dat we bij de beste tien inzendingen eindigen en misschien nog wel de eerste plaats in de wacht slepen. Alleen worden we door de European Broadcasting Union gegarandeerd teruggefloten en gediskwalificeerd omdat dit liedje al een keer is uitgebracht en daarom dus niet meer authentiek.

dotline_470x1
2.057 views | reageren | 4 reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: televisie | terug naar boven

4 reacties op deze blog:

  Bart - 27 mei 2010, 22:25 uur

  Wat was met deze blog gebeurd als Sieneke (onverhoopt) wél was doorgedrongen tot de finale?  admin - 27 mei 2010, 22:28 uur

  Dan werd het beslist nachtwerk!  Rianne - 28 mei 2010, 19:40 uur

  Gewoon stoppen met die handel 8-)  Chrisje - 1 juni 2010, 10:06 uur

  Ik stel voor de Vesteda-act in te sturen ;)

reageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2020 boosopdelucht.nl