boosopdelucht

boosopdelucht

MENS ERGER JE WEL

5 april 2010 - 09:57 uur

Er zijn van die dingen die ik niet zo leuk vind om te doen. Er zijn ook van die dingen die ik helemaal niet leuk vind; en er zijn dingen die ik afgrijselijk vind. In deze laatste categorie valt voor mij een gezellig avondje gezelschapsspelen.

Ik hoef voor mijn vriendin niet thuis te komen met een enorm bos ruikers of witzilveren ring met een knots van een groeibriljant. Ook onze slaapkamer vol met waxinelichtjes en rozenblaadjes kan haar gestolen worden. Haar blijdschap kent geen superlatieven wanneer ik voorstel een avondje te Cluedoën, een potje Backgammon of enkele spelletjes Yahtzee te spelen. Toch krijg ik dit voorstel, waarmee ik een aanzienlijk aantal liefdespunten scoor, niet uit mijn strot. Ik gruwel zelfs al van de gedachte. Ik heb gelukkig voldoende zelfanalytisch vermogen om te weten waarom ik hiervan gruwel en genoeg kloten om het nog toe te geven ook: ik kan namelijk absoluut niet tegen mijn verlies. Op zo’n gezellige spellenavond viert mijn motto ‘als ik niet win, wint niemand’ hoogtij. Ik spreek oprecht mijn waardering uit voor de spellenliefhebster die samenwoont met de zeer slecht verliezer. Ook veel van onze vrienden zijn inmiddels onverwacht de confrontatie aangegaan. Speel je met mij een gezellig robbertje Risk, dan ben je gewaarschuwd; en een gewaarschuwd mens… 

Loop nooit midden in een spannend potje Pim Pam Pet weg van de speeltafel voor een noodzakelijk bezoekje aan het toilet of naar de keuken voor het bijvullen van de borrelhapjes. Ik observeer als een volleerd crime scene investigator het hele speelveld en sla toe wanneer ik mijn kans schoon zie. Ik leer, bij afwezigheid van mijn medespelers, binnen enkele minuten de antwoorden van de eerstvolgende vijftien Trivial Pursuit-vragenkaartjes uit mijn hoofd.
“Natuurlijk debuteerde Fanny Blankers-Koen op achttienjarige leeftijd op de Olympische Spelen van 1936 en werd vijfde bij de vier maal 100 meter estafette. Weet je dat niet?”
Ik positioneer mijn pionnen op het Mens-erger-je-niet-bord op een niet meer inhaalbare voorsprong of zet zonder pardon een nieuw rijtje Monopoly-hotels op mijn veel te laat verworven, veel te goedkope straten. Over het plunderen van de bank maar te zwijgen.
Hoe ik aan zeven biljetjes van 50.000 euro kom?”
Houdt bij Scrabble de Dikke Van Dalen bij de hand wanneer ik zonder moeite een oud-Hollandse spelling op drie maal woordwaarde leg.
“Wat? Bestaat het woord ‘rapaljenloeder’ niet?”
Zoek de cruciale vierde kaart uit de winnende kwartetserie gerust in mijn onderbroek of probeer achteraf nog maar eens te achterhalen wie er, in een onbewaakt moment, niet tot dertien kon tellen bij het onvolledig op tafel leggen van een rijtje Rummikub-steentjes. En dacht je een uitgelezen kans te krijgen de laatste zes Mikado-stokjes te bemachtigen, dan zorgt een plots in de weg staande tafelpoot voor een plaatselijke doch doeltreffende aardbeving.

Het is een onweerstaanbare triomferingsdrang; een diep gevoel van binnen wat ik onmogelijk kan bedwingen en werkt als de bekende rode lap op een stier. Stemmetjes in mijn hoofd die azen op de overwinning en ingrijpen wanneer het zegevieren dreigt te keren. Ik heb de afgelopen jaren diverse, geslepen tactieken ontwikkeld die nog altijd werken. En moet ik voor de zoveelste maal direct naar de gevangenis, mag ik niet langs Start waardoor ik tweeduizend euro misloop, betaal ik me blauw aan vijf hotels op de Kalverstraat of wordt ik met opzet voor de tiende keer volledig van het Ganzenbord-speelveld geveegd, dan vliegen de Algemeen Fonds-kaartjes, Dokter Bibber-organen of de gehele Zeeslag-vloot inclusief borrelhapjes door de woonkamer. Einde gezellige speelavond.

En wanneer ik straks met mijn dreumes en leuk spelletje Nijntje Memory speel? Ik zal hoe dan ook proberen het spel naar mijn hand te zetten. Je kunt het kleine grut immers niet vroeg genoeg met teleurstellingen confronteren. Toch? Kinderachtig? Ben je gek! Laat mij nou gewoon winnen en jij hebt de gezelligste spelletjesavond sinds tijden. De keuze is aan jou!

dotline_470x1
2.010 views | reageren | 2 reacties | print | bloglink | e-mail | delen
categorie: in en om het huis | terug naar boven

2 reacties op deze blog:

    Dionne - 5 april 2010, 10:56 uur

    Aha, nu snap ik waarom wij dus inderdaad al eeuwen geen spelletjesavond meer gehad hebben!    Ivon - 5 april 2010, 21:38 uur

    Hahahaha, mss een leuk idee als wij samen, als volleerd vals spelers eens een potje samen spelen? ;)

reageer ook op deze blog
* verplichte velden

footer line


home | reageer@boosopdelucht.nl | RSS-blogs | inlog | sitemap | google analytics | disclaimer
Deze weblog wordt bijeengehouden door WordPress 2.8.4. Sohosted dient als gastheer.
© 2020 boosopdelucht.nl